1000V anlegg, strøm over lange avstander

Mange steder er det lang avstand fram til anleggsplassen fra der hvor man kan hente ut strøm. Her kan det ofte lønne seg å transformere opp spenningen til 1000V og ned igjen til 400V på uttaksstedet. Fordelen med dette er at man slipper å legge store kabler fram til anlegget. Med denne løsningen kan vi gå lange avstander med langt mindre kabel enn i et konvensjonelt anlegg.

Hvem har ikke slitt med utfordringer med strømtrekk over lange strekk? Ikke bare krever det tykke, tunge og uhåndterlige kabler som koster en formue, men det nordiske klimaet gjør kablene ekstra uhåndterlige når temperaturen er lav.

Hva om det fantes en måte å benytte mindre tverrsnitt, som er lettere å legge, samt koster en brøkdel…!? Akkurat det kan en spenningsbooster (også kalt step up og step down transformatorer) bistå med. Prinsippet er enkelt. Ved å øke spenningen, kan du redusere strømmen, og dermed tverrsnittet på kabelen

I eksempelet over illustreres fordelen ved benyttelse av spenningsbooster ved et strekk på 700 meter sammenlignet med en tradisjonell installasjon over samme lengde. Her vil man kunne klare seg med et vesentlig mindre tverrsnitt på kabelen, og dermed få en raskere og enklere installasjon til en langt lavere kost.

 

Hvilke fordeler gir bruk av spenningsbooster?